Zloženie:
Pre losos:
- 100 g steaku z lososa
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- Soľ a korenie, podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu (alebo čerstvého)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana (alebo čerstvého)
- 1/4 lyžičky údenej papriky (voliteľne, pre jemnú dymovú chuť)
- Čerstvá petržlen alebo kôpor (voliteľne, na ozdobu)
Pre zeleninu:
- 1 šálka cukety, špirálovité alebo nakrájané na tenké plátky
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- Soľ a korenie, podľa chuti
- 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky (voliteľne)
Príprava:
1. Uvarte lososa:
- Filet z lososa osušte papierovou utierkou az oboch strán ochuťte soľou, čiernym korením, tymianom, oreganom a údenou paprikou (ak ju používate).
- Rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja na nepriľnavej panvici na strednom ohni.
- Akonáhle je olej horúci, pridajte nasekaný cesnak a restujte asi 30 sekúnd, kým nebude voňavý (pozor, nech sa nespáli, inak zhorkne).
- Pridajte filet z lososa na panvicu kožou dole (ak má kožu). Varte 4–5 minút z prvej strany, kým nezozlátne a nebude koža chrumkavá.
- Obráťte lososa a varte ďalšie 3-4 minúty, alebo pokiaľ nie je losos prepečený a ľahko sa vidličkou lúpe (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 63 °C).
- Vyberte z panvice a nechajte odpočinúť.
2. Orestujte zeleninu:
- Rozohrejte na samostatnej panvici na strednom ohni lyžičku olivového oleja.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte asi 30 sekúnd, kým nebude voňavý.
- Pridajte cuketové rezance (alebo plátky) a restujte 2-3 minúty, kým nebudú mäkké, ale stále mierne chrumkavé.
- Dochuťte soľou, korením a vločkami červenej papriky (ak používate).
- Vyberte z panvice.
3. Podávame:
- Na tanier naložte restovanú cuketu alebo zeleninu a navrch dajte losos s cesnakom a bylinkami.
- Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom (voliteľne).
Tipy:
- Pre viac chuti: Lososa môžete pred varením 15–30 minút marinovať v cesnaku a bylinkách, aby ste zvýraznili jeho chuť.
- Pre viac pikantnosti: Pridajte k lososu štipku kajenského korenia alebo čili vločiek, pre jemnú pikantnosť čo dodá lososu říz!