Pri proteínovej diéte jete proteínové jedlá (podľa etapy, v ktorej sa nachádzate) a zároveň jedlá "pravé". Tu nájdete kompletný a priebežne aktualizovaný zoznam potravín, ktoré môžete konzumovať v rámci „pravého“ jedla.
Zeleninu z tohto zoznamu môžete podľa fázy v ktorej sa nechádzate konzumovať neobmedzene.
Pre predstavu, ako má vyzerať Váš jedálniček v jednotlivých fázach sa pozrite na „vzorový jedálniček“.
Aktívna fáza (1. etapa)
Povolené druhy zeleniny v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre®, alebo prehľad druhov zeleniny, ktoré je možné v priebehu diéty bez obáv konzumovať v neobmedzenom množstve (ak nie je v zátvorke uvedené inak):
-
Artičok
-
Baklažán (baklažán)
-
Brokolica
-
Zeler stopkový
-
Cuketa
-
Čakanka
-
Fazuľky zelené
-
Fenikel
-
Huby - šampiňóny, šiitake, hliva ustricová a ostatné druhy jedlých húb
-
Špargľa
-
Karfiol
-
Kel (aj ružičkový)
-
Baklažán (baklažán)
-
Uhorka
-
Poľníček
-
Pór
-
Paradajky (max. 1 ks denne)
-
Rukola
-
Reďkev biela
-
Reďkovka klasická
-
Žerucha
-
Šalát hlávkový, ľadový a všetky ďalšie druhy zelených šalátov
-
Sójové a ďalšie výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, šošovica, lucerna, „trikolóra“,atp)
-
Špenát
-
Tekvica
-
Kapusta hlávková aj čínska (kyslá len pokiaľ nie je dosladzovaná)
Ako zeleninu pripraviť? Zeleninu jeme buď surovú, vo forme šalátu, dochutenú 1 lyžicou panenského olivového oleja (olej len 1 x denne), alebo varenú v pare či podušenú na vode. V rámci bielkovinovej diéty solíme podľa chuti* (skôr viac ako menej).
Na dochutenie možno používať de facto všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak.
NÁŠ TIP: Obohaťte si šalát dvoma vajcami uvarenými na tvrdo, z ktorých však môžete použiť iba bielky! Majú zasycujúci efekt, takže ani po šaláte nebudete mať hlad!
Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre 1. etapu v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre®, alebo prehľad druhov „pravých“ jedál, ktoré možno bez obáv konzumovať v množstve (počte porcií za deň) obmedzenom prebiehajúcou etapou (porcia s hmotnosťou 150 g, nie je ak v zátvorke uvedené inak.
-
1 ks vajcia (natvrdo alebo na hniličku)
-
Amur (100 g)
-
Candát
-
Candát (100 g)
-
Cejn (100 g)
-
Halibut
-
Jahňacie či baranie stehno (100 g)
-
Kuracia či kačacia pečeň (100 g)
-
Kuracie, morčacie alebo králičie mäso bez kože
-
Chudá či diétna („low fat“) šunka (100 g)
-
Lin (100 g)
-
Morský čert
-
Morský vlk
-
Morské plody (100 g)
-
Ostriež (100 g)
-
Olomoucké syrečky (čiže tvargle), Šmakún plátky (150 g)
-
Pangas
-
Platesa
-
Pražma
-
Prírodný teľací rezeň (dobre prepečený, 100 g)
-
Pstruh
-
Tofu (prírodné, s riasou, údené,…)
-
Tolstolobik (100 g)
-
Treska (100 g)
-
Úhor (100 g)
-
Žralok
Stabilizačná fáza (2. etapa)
Sú povolené všetky potraviny uvedené v 1. etape ak nim navyše aj nasledujúca zelenina.
-
Všetka zelenina z 1.etapy
-
Paradajky
-
Cibuľa
-
Cesnak
-
Paprika (max. 1 ks denne)
-
Kaleráb (max 1 ks denne)
-
Olivy (max 5 ks denne, napr. do šalátu)
-
Semienka (tekvicové, slnečnicové, atď), max 1 kávovú lyžičku denne na dochutenie šalátu
Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre jedno pravé jedlo denne obohacujúce 2. etapu (2 + 2) v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre®, alebo prehľad druhov „pravých“ jedál, ktoré možno začať konzumovať počnúc 2. etapou (porcie s hmotnosťou 150 g , ak nie je v zátvorke uvedené inak), navyše k pravým jedlám, uvedeným v 1. etape:
-
2 ks vajcia (natrvdo alebo na hniličku)
-
Steak z lososa (100 g)
-
Steak z tuniaka (100 g)
-
Šťuka
-
Kapor
Fixačná fáza (3. etapa)
Ponuka tekutín sa rozširuje o:
-
Ovocné čaje a 1 pohár „pravého“ ovocného džúsu za deň (najlepšie z čerstvého ovocia) alebo 1 pohár podobného nedosladzovaného, ale prirodzene sladkého nápoja (z kombuchy, z aloe, atp).
-
Z alkoholických nápojov je možné tolerovať 2 dcl kvalitného suchého vína (červeného alebo bieleho), maximálne 2 x týždenne
Ostatné potraviny:
-
Prílohy obmedzene: k poludňajšiemu „pravému“ jedlu pridávame prílohu (2 ks varených zemiakov alebo kopček ryže či strukovín alebo 2 krajčeky tmavého chleba)