PROTEÍNOVÁ DIÉTA
bez odborného dohľadu
s on-line poradňou
Ako schudnúť Povolené potraviny k diéte

Povolené potraviny k diéte

Pri proteínovej diéte jete proteínové jedlá (podľa etapy, v ktorej sa nachádzate) a zároveň jedlá "pravé". Tu nájdete kompletný a priebežne aktualizovaný zoznam potravín, ktoré môžete konzumovať v rámci „pravého“ jedla.
 
Zeleninu z tohto zoznamu môžete podľa fázy v ktorej sa nechádzate konzumovať neobmedzene.
Pre predstavu, ako má vyzerať Váš jedálniček v jednotlivých fázach sa pozrite na „vzorový jedálniček“.

Aktívna fáza (1. etapa)

Povolené druhy zeleniny v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre®, alebo prehľad druhov zeleniny, ktoré je možné v priebehu diéty bez obáv konzumovať v neobmedzenom množstve (ak nie je v zátvorke uvedené inak):

  • Artičok
  • Baklažán (baklažán)
  • Brokolica
  • Zeler stopkový
  • Cuketa
  • Čakanka
  • Fazuľky zelené
  • Fenikel
  • Huby - šampiňóny, šiitake, hliva ustricová a ostatné druhy jedlých húb
  • Špargľa
  • Karfiol
  • Kel (aj ružičkový)
  • Baklažán (baklažán)
  • Uhorka
  • Poľníček
  • Pór
  • Paradajky (max. 1 ks denne)
  • Rukola
  • Reďkev biela
  • Reďkovka klasická
  • Žerucha
  • Šalát hlávkový, ľadový a všetky ďalšie druhy zelených šalátov
  • Sójové a ďalšie výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, šošovica, lucerna, „trikolóra“,atp)
  • Špenát
  • Tekvica
  • Kapusta hlávková aj čínska (kyslá len pokiaľ nie je dosladzovaná)
Ako zeleninu pripraviť? Zeleninu jeme buď surovú, vo forme šalátu, dochutenú 1 lyžicou panenského olivového oleja (olej len 1 x denne), alebo varenú v pare či podušenú na vode. V rámci bielkovinovej diéty solíme podľa chuti* (skôr viac ako menej).
 
Na dochutenie možno používať de facto všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak.
 
NÁŠ TIP: Obohaťte si šalát dvoma vajcami uvarenými na tvrdo, z ktorých však môžete použiť iba bielky! Majú zasycujúci efekt, takže ani po šaláte nebudete mať hlad!
 
Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre 1. etapu v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre®, alebo prehľad druhov „pravých“ jedál, ktoré možno bez obáv konzumovať v množstve (počte porcií za deň) obmedzenom prebiehajúcou etapou (porcia s hmotnosťou 150 g, nie je ak v zátvorke uvedené inak.
 
  • 1 ks vajcia (natvrdo alebo na hniličku)
  • Amur (100 g)
  • Candát
  • Candát (100 g)
  • Cejn (100 g)
  • Halibut
  • Jahňacie či baranie stehno (100 g)
  • Kuracia či kačacia pečeň (100 g)
  • Kuracie, morčacie alebo králičie mäso bez kože
  • Chudá či diétna („low fat“) šunka (100 g)
  • Lin (100 g)
  • Morský čert
  • Morský vlk
  • Morské plody (100 g)
  • Ostriež (100 g)
  • Olomoucké syrečky (čiže tvargle), Šmakún plátky (150 g)
  • Pangas
  • Platesa
  • Pražma
  • Prírodný teľací rezeň (dobre prepečený, 100 g)
  • Pstruh
  • Tofu (prírodné, s riasou, údené,…)
  • Tolstolobik (100 g)
  • Treska (100 g)
  • Úhor (100 g)
  • Žralok

Stabilizačná fáza (2. etapa)

Sú povolené všetky potraviny uvedené v 1. etape ak nim navyše aj nasledujúca zelenina.

  • Všetka zelenina z 1.etapy
  • Paradajky
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Paprika (max. 1 ks denne)
  • Kaleráb (max 1 ks denne)
  • Olivy (max 5 ks denne, napr. do šalátu)
  • Semienka (tekvicové, slnečnicové, atď), max 1 kávovú lyžičku denne na dochutenie šalátu
Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre jedno pravé jedlo denne obohacujúce 2. etapu (2 + 2) v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre®, alebo prehľad druhov „pravých“ jedál, ktoré možno začať konzumovať počnúc 2. etapou (porcie s hmotnosťou 150 g , ak nie je v zátvorke uvedené inak), navyše k pravým jedlám, uvedeným v 1. etape:
 
  • 2 ks vajcia (natrvdo alebo na hniličku)
  • Steak z lososa (100 g)
  • Steak z tuniaka (100 g)
  • Šťuka
  • Kapor

Fixačná fáza (3. etapa)

Ponuka tekutín sa rozširuje o:
 
  • Ovocné čaje a 1 pohár „pravého“ ovocného džúsu za deň (najlepšie z čerstvého ovocia) alebo 1 pohár podobného nedosladzovaného, ​​ale prirodzene sladkého nápoja (z kombuchy, z aloe, atp).
  • Z alkoholických nápojov je možné tolerovať 2 dcl kvalitného suchého vína (červeného alebo bieleho), maximálne 2 x týždenne
Ostatné potraviny:
 
  • Prílohy obmedzene: k poludňajšiemu „pravému“ jedlu pridávame prílohu (2 ks varených zemiakov alebo kopček ryže či strukovín alebo 2 krajčeky tmavého chleba)