Aktívna fáza: 3 - 4 prípravky Dietalegre® a 1 „pravé“ jedlo
Všeobecné zásady:
-
Dostatočný prísun nesladených tekutín (min. 1,5 l denne).
ÁNO: všetky druhy čajov s výnimkou ovocných, káva a jej náhrady (špaldová káva, melta, atď.) - možno pridať trochu nízkotučného mlieka, ale len „k zafarbeniu“, nesladené minerálne vody (neperlivé alebo jemne perlivé, coca-cola light)
NIE: ovocné džúsy, vrátane tých z čerstvého ovocia, alkoholické nápoje všetkých druhov (vrátane piva)
V prípade nutnosti je k sladeniu možné použiť sladidlo pre diabetikov
-
sladkosti, pečivo, prílohy, mliečne výrobky NIE
-
ovocie NIE
-
zelenina ÁNO, ale len zo zoznamu povolené druhy zeleniny
-
tuky NIE, iba 1x denne mäso zo zoznamu povolené druhy živočíšnych bielkovín pripravené bez pridania tuku - podusené na vode, uvarené v pare, atď.)
-
minerály ÁNO: veľa soliť (nebojte sa, v priebehu 1. etapy stráca organizmus vo zvýšenej miere nerastné látky a stopové prvky)
-
korenie ÁNO: dochucovať je možné podľa chuti, bežnými druhmi korenín (nie horčicou, cibuľou a cesnakom veľmi obmedzene)
-
polynenasýtené mastné kyseliny (tzv. omega kyseliny) ÁNO
-
vitamíny
-
Kedy počas 1.etapy užívať 3 a kedy 4 proteínové jedlá? 3 proteíny zvyčajne postačia u jedincov, ktorých počiatočná hmotnosť nepresahuje 80 kg. Od 85 kg a viac, je prakticky vždy potrebné užívať 4 proteínové jedlá denne. Aj pri prvej kategórii (teda s počiatočnou hmotnosťou pod 80 kg) však môžeme použiť (a to i nepravidelne) štvrté proteínové jedlo, najmä vtedy, pokiaľ pretrváva pocit hladu po kombinácii 3+1. Dôležité upozornenie: 3 - 4 proteínové prípravky za deň je potrebné skonzumovať, aj keď nemáte hlad! Bielkovinová diéta „funguje“ vtedy, keď organizmus dostane cca 90 g čistých bielkovín za deň. Pokiaľ obmedzíte prísun bielkovín, „degradujete“ bielkovinovú diétu na „nízkoenergetickú“, čo spoznáte podľa toho, že začnete chudnúť na úkor svalového a nie tukového tkaniva, ako aj podľa toho, že sa u vás veľmi skoro objaví pocit hladu!
-
telesná aktivita: klienti môžu v priebehu 1. etapy redukcie, pokračovať v telesnej aktivite, na ktorú sú zvyknutí. Napriek tomu neodporúčame v priebehu 1. etapy s ňou začínať „od nuly“
Typový jedálniček pre 1. etapu:
-
RAŇAJKY: 1 sladký prípravok DIETALEGRE®
-
DOPOLUDŇAJŠIA ĽAHKÁ DESIATA: 1 pitný proteín DIETALEGRE® (ready-to-drink)
-
OBED: Pravé jedlo – kvalitná bielkovina zo zoznamu s minimálnym množstvom tuku + zeleninový šalát
-
POPOLUDŇAJŠÍ OLOVRANT: je možné vynechať alebo1 ľubovoľné jedlo DIETALEGRE®
-
VEČERA: 1 slaný prípravok DIETALEGRE® + zeleninový šalát
Povolené druhy zeleniny v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre® alebo prehľad zeleniny, ktorú možno v priebehu diéty bez obáv konzumovať v neobmedzenom množstve (pokiaľ nie je v zátvorke uvedené inak).
-
špargľa
-
šampiňóny
-
uhorka
-
špenát
-
artičoky
-
stopkový zeler
-
tekvica
-
fenikel
-
karfiol
-
žerucha
-
sójové a ďalšie výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, atď.)
-
brokolica
-
hlávková a čínska kapusta (kvasené len pokiaľ nie sú osladzované)
-
čakanka
-
reďkvička
-
hlávkový šalát
-
rukola
-
poľný šalát
-
paradajky (max 1 ks denne)
-
baklažán
-
pór
-
cuketa
-
zelené fazuľky
Zeleninu konzumujeme buď surovú alebo vo forme šalátu, dochutenú 1 lyžicou panenského olivového oleja (olej len 1x denne) alebo varenú na pare či podusenú na vode. V rámci bielkovinovej diéty, solíme podľa chuti* (skôr viac ako menej).
K dochucovaniu je možné používať všetky druhy korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak. Nevhodné sú však rôzne druhy hotových zálievok (jogurtová, bylinková, barbecue...), takisto aj horčica.
NÁŠ TIP : Obohaťte si šalát dvomi natvrdo uvarenými vajcami, z ktorých však použijete len bielka! Majú zasycujúci efekt, takže ani po šaláte nebudete mať hlad!
* po skončení diéty sa vraciame späť do pôvodného režimu, keď solíme skôr menej ako viac
Často kladené otázky:
-
NIE mrkva, kukurica, kaleráb, paprika, čerstvá repa!
-
NIE nakladané huby či konzervovaná zelenina (nálevy bývajú osladzované)!
-
NIE orechy!
Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre 1.etapu, v rámci programu bielkovinovej diéty Dietalegre® alebo prehľad druhov „pravých jedál“, ktoré možno bez obáv konzumovať v obmedzenom množstve (počet porcií za deň) prebiehajúcou etapou (porcia s hmotnosťou 150 g, pokiaľ nie je v zátvorke uvedené inak).
-
kuracie, morčacie alebo králičie mäso bez kože
-
jemná alebo diétna šunka
-
jahňacie alebo hovädzie stehná
-
prírodný teľací rezeň – 100 g
-
kuracia pečeň
-
1 ks BIO vajca (natvrdo alebo na mäkko)
-
tofu (prírodné, s rascou, údené...)
-
pstruh
-
treska
-
pražma
-
úhor
-
žralok
-
zubáč
-
platýz
-
malibut
-
morský ďas
-
pangasius
-
sushi
-
kuracia alebo teľacia pečeň
-
amur
Najlepšou formou úpravy mäsa je na prírodno. Povolené je tiež osmaženie na panvici, na niekoľkých kvapkách kvalitného oleja.
Z diéty sú v 1.etape vylúčené všetky druhy príliš tučných (či príliš kalorických) druhov mäsa (losos, tuniak, makrela, šťuka, morské plody, bravčové, hovädzie, kačica, atď.)
Na dochutenie je povolené používať de facto všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak. Nezabudnite veľa soliť!
NÁŠ TIP : Využite obdobie diéty a naučte sa pravidelne konzumovať rybie mäso. Držte sa pravidla, že čím je mäso v surovom stave svetlejšie, tým je pre organizmus prínosnejšie a tiež stráviteľnejšie. Objavte svet tofu, navštívte vegetariánsku reštauráciu! Možno zistíte, že krvavé mäsá ani údeniny, už nebudete nikdy k ničomu potrebovať!
Často kladené otázky:
-
Koľko toho môžem zjesť?
Platí tu zásada: „Čím je mäso v surovom stave červenšie, tým menšia musí byť porcia“.
Prakticky:
Netučná („biela“) ryba: obvyklá dospelá porcia
Hydinový steak: menšia dospelá porcia
Klasický steak: detská („polovičná“) porcia.
U ostatných typov živočíšnych jedál platí: 1 ks vajce, 2 plátky jemnej šunky, detská porcia tofu, detská porcia vnútorností (pečeň)
-
NIE Bravčové (vyraďujeme z jedálnička natrvalo)
-
Ryby máme na mysli zásadne v čerstvom stave, teda nie údené plátky lososa alebo údenú makrelu a už vôbec nie ryby v konzervách!
-
Čo mám robiť, keď mám medzi jedlami hlad?
Zaraďte jedno proteínové jedlo navyše (nie tyčinku, špagety, či parmentier!). Ďalšia možnosť je uvariť si 1-2 vajcia na tvrdo, posoliť a zjesť bielka (žĺtka nie!).
Doba trvania 1. etapy (aktívna fáza): 2 týždne, teda 14 dní