PROTEÍNOVÁ DIÉTA
bez odborného dohľadu
s on-line poradňou

Úvodná strana

Zeleninové šaláty

Brokolicový šalát s karfiolom

Brokolicu a karfiol uvaríme, nakrájame na kúsky. Olivový olej rozmiešame s vínnym octom, horčicou, chrenom, soľou, čiernym korením a ľahko vmiešame do šalátu. Vychladnutý šalát posypeme jemne nakrájaným vaječným bielkom, ktorý sme uvarili natvrdo.

Zelerový šalát s čakankou

Očistený zeler nakrájame na pásiky a premiešame s listami čakankových pukov nakrájaných tiež na pásiky. Olivový olej premiešame s citrónovou šťavou a štipkou soli, nalejeme na šalát a premiešame.

Zelerový šalát s chrenom

Olúpaný zeler a očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame, jablko aj so šupkou nakrájame na kocky a všetko premiešame s citrónovou šťavou. Červenú kapustu jemne nakrájame, sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a pridáme do šalátu. Odtučnený biely jogurt zmiešame s chrenom, soľou, sladidlom, čiernym korením a ľahko vmiešame do šalátu.

Cuketový šalát s reďkvičkami

Olúpané cukety nakrájame na pásiky, očistené reďkvičky na plátky, jarnú cibuľku aj s vňaťou na tenké kolieska. Do odtučneného bieleho jogurtu vmiešame chren, sladidlo, soľ a zmiešame so šalátom.

Cuketový šalát

Cuketu olúpeme a nastrúhame na hrubšie rezance. Dáme do misy a lyžicou odoberieme prebytočnú vodu. Mrkvu nastrúhame na jemné rezance, pridáme k cukete, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Cesnak olúpeme, prelisujeme a zmiešame s paradajkovým pyré, pridáme k zelenine a na koniec vmiešame na kocky nakrájaný 20% - 30% tvrdý syr, posypeme pažítkou a hotový šalát necháme postáť v chladničke.

Kelový šalát s kalerábom

Kel uvaríme v mierne osolenej vode, necháme odkvapkať, nakrájame na prúžky. Pridáme olúpaný a na hrubo nastrúhaný kaleráb, lisovaný cesnak a premiešame. Olivový olej zmiešame s octom, sójovou omáčkou, korením a nalejeme na šalát.

Kelový šalát so špenátom

Kel uvaríme v mierne osolenej vode, necháme odkvapkať, nakrájame na tenké prúžky. Umyté a odkvapkané listy špenátu nakrájame na rezančeky, menšiu cibuľu jemne nakrájame. Všetko premiešame s odtučneným jogurtom ochuteným olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Šalát vychladíme a pred podávaním posypeme jemne nakrájaným vajcom, uvareným natvrdo.

Karfiolový šalát s reďkvičkami

Karfiol uvaríme v mierne osolenej vode, necháme vychladnúť. Potom ho nasekáme na kúsky, pridáme očistené a na plátky nakrájané reďkvičky a pažítku. Olivový olej našľaháme s vínnym octom, soľou, korením a ľahko vmiešame do šalátu.

Ľadový šalát s paradajkami

Šalát umyjeme a nakrájame na kúsky, paradajky nakrájame na štvrtiny. Pripravíme si zálievku z citrónovej šťavy, soli, korenia, sladidla a olivového oleja. Všetko dobre premiešame so zeleninou a hotový šalát dáme vychladiť. Pred podávaním posypeme nastrúhaným 20% - 30% tvrdým syrom.

Letný šalát hlávkový

Bielu a červenú kapustu nakrájame na jemné rezance. Červenú kapustu dáme na 10 minúť spariť do vriacej vody. Potom kapustu scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvápať. Uhorku a reďkvičku nastrúhame, papriku nakrájame na rezance, paradajky na plátky, cibuľku nakrájame aj s vňaťou. Všetku zeleninu vložíme do misy a premiešame. Soľ, korenie, olivový olej, vínny ocot a sladidlo zamiešame do odtučneného jogurtu. Zálievku vmiešame do šalátu a necháme odležať. Podávame ozdobené osminkami vajíčka, uvareného natvrdo.

Pórový šalát so špargľou

Pór očistíme, umyjeme, nakrájame na hrubšie pásiky a sparíme vriacou vodou. Prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Špargľu zlejeme a pokrájame na drobné pásiky. Jablko umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na menšie kocky. Dáme do misy a pokvapkáme citrónom. Nízkotučný tvrdý syr nakrájame na kocky. Šampiňóny tiež scedíme a pridáme ich s pórom, špargľou a syrom do misy k jablku. Všetko zalejeme zálievkou zo soli, vegety, sladidla, bieleho vína a olivového oleja a dobre premiešame.

Niekoľko jednoduchých receptov s použitím proteínových jedál DIETALEGRE®

Hráškový krém: Na panvici necháme bez pridania tuku zvoľna podusiť niekoľko lístkov hlávkového šalátu spolu s jedným alebo dvoma lístkami mäty. Pripravený horúci hráškový krém zmiešame pred podávaním s hlávkovým šalátom a mätou.

Kurací krém: K pripravenému krému môžeme pridať nakrájané kúsky estragónu, kúsok poduseného špenátového pyré alebo varenú tekvicu (malú tekvicu rozkrojíme pozdĺžne na dva kusy a necháme ju 20 minút variť v mikrovlnnej rúre nastavenej na najvyšší výkon), ktorú pred konzumáciou nakrájame na malé kúsky.

Nadýchaný krém: Pokiaľ zmiešame pripravený krém (kurací, zeleninový, hráškový, pórový, hubový, špargľový, paradajkový) s našľahaným bielkom, zvýšime tým nielen hodnotu bielkovín, ale vytvoríme chutnú a nadýchanú penu. Pozor, nutné použiť čerstvý bielok!

Omelety: Sneh z našľahaného vaječného bielka zmiešaný so zmesou na prípravu bylinkovej omelety vytvorí zmes, ktorú môžeme na vyhriatej teflonovej panvici pripraviť buď ako omeletu alebo vajíčka namäkko. Môžeme dochutiť štipkou soli, korením, pažítkou podľa chuti. Pripravenú omeletu môžeme uchovať na neskoršie zabalením do alobalu.

Vanilkový dezert: Pokiaľ chceme vytvoriť anglický krém či penu, obsah vrecúška rozmiešame v 125 ml studenej vody. Počas 15 minút nechajte postáť v chladničke.

Hrušková pena: Chuť môžeme zvýrazniť pridaním niekoľkých kvapiek citrónu a dosladením sladidlom.

Upravený kávový dezert: Skúste obsah vrecúška s vanilkovým krémom pripraviť nie za použitia studenej vody, ale studenej kávy!

Pre všetky sladké krémy alebo dezerty platí, že môžeme vytvoriť buď:

  • Nápoj, pokiaľ prášok rozpustíme do cca 200-250 ml studenej vody
  • Milk-shake, pokiaľ použijeme iba 120 ml vody a 1 pohár drveného ľadu
  • Puding, ak pridáme 115 ml studenej vody, rozmiešame a pred konzumáciou dáme na 15-30 minút do chladničky.

Dezerty sa hodia k raňajkám aj na desiatu, vždy je lepšie ich konzumovať studené.

Palacinka: Ideálna k raňajkám. Obsah vrecúška na pomarančovú palacinku rozmiešame v 100 ml studenej vody, necháme chvíľku odpočinúť. Na teflónovú panvicu pridáme pár kvapiek olivového oleja, rozohrejeme, vylejeme zmes a opekáme po oboch stranách ako klasickú palacinku. Pred konzumáciou môžeme ozdobiť kúskom povoleného ovocia.

Krupicová kaša: Instantnú zmes vysypeme do misky a prilejeme 110 -150 ml horúcej vody (nie vriacej), zamiešame a necháme 1-2 minút odstáť. Nakoniec môžeme posypať škoricou a ozdobiť kúskom jablka.