Obezita sa stáva veľkým problémom
Nadváha a obezita sa stávajú závažným zdravotným problémom celej západnej civilizácie. Trochu paradoxne platí, že čím väčší je ich výskyt, tým menej je liekov na jej liečbu (tzv. anorektík). Na trhu ich zostalo už len niekoľko málo a ich účinnosť (ak je vôbec aká) je takmer vždy vykúpená veľmi nepríjemnými nežiaducimi vedľajšími účinkami. Ich používanie so sebou navyše nesie jeden psychologický problém: Budí v pacientoch predstavu, že za nich schudne nejaká tabletka…
S vyprataním pozícií farmabiznisu v tejto oblasti sa lavínovito rozšíril iný typ „liečby“ obezity, takzvaná bariatrická chirurgia. Tá pacientovi ponúka ťažké znetvorujúce zákroky v celkovej anestézii, ktoré za neho majú opäť problém vyriešiť bez toho, aby pre to musel čokoľvek robiť. Pochabosť takéhoto prístupu je normálne mysliacemu človeku zrejmá a nevhodnosť tohto postupu u prevažnej väčšiny obéznych jedincov evidentná.
Laická aj lucidná odborná verejnosť dnes zoširoka prijíma medicínsky správny názor, že racionálna liečba obezity musí byť edukatívna, teda musí prebiehať za aktívneho prístupu pacienta, ktorý musí chudnúť, pretože skutočne chce, teda pre to musí sám niečo aktívne robiť.
Keďže platí zákon o zachovaní energie, musí v prvom rade upraviť svoje stravovanie tak, aby energia prijatá z potravy bola nižšia ako tá, ktorú jeho organizmus vydá. Musí teda nastúpiť nízkokalorickú diétu.
Nízkoenergetická strava...
Ak zvolí jednoduchú redukciu energetického príjmu (bude napríklad len „o chlebe ao vode“ alebo prestane jesť vôbec), určite schudne, ale bude pri tom psychicky i fyzicky trpieť a hmotnosť bude redukovať prednostne na úkor svalového a nie tukového tkaniva, pretože sval je podstatne bližším zdrojom zásobnej energie ako tuk.
...alebo radšej proteínová diéta?
Všetky tieto problémy rieši proteínová (bielkovinová diéta), ktorá pacientom ponúka nízkoenergetickú stravu v podobe veľmi chutných jedál (ak sa bavíme o profesionálnych výrobkoch), ktorých portfólio je dostatočne široké na to, aby na nej chudnúci vydržali aj dlhé mesiace bez toho, aby sa im „zajedla“. Ako jediná potom prináša doslova kúzelný fenomén v podobe ochrany svalového tkaniva ako primárneho zdroja zásobnej energie. Pacienti tak začnú po začatí proteínovej diéty veľmi rýchlo spaľovať tuky a tým redukovať hmotnosť tam, kde je to najviac potrebné. Rieši tým kauzálne problém obezity, ktorá je definovaná ako „zmnoženie zásobného tukového tkaniva v organizme“. Všimnime si, že definícia nič nehovorí o kilogramovej hmotnosti, ktorá je, z hľadiska medicíny, okrajová.
Potravina ako mocný liek
U inak zdravých jedincov ide o metódu úplne bezpečnú, zdravú a účinnú, ktorá ako vedľajší jav prináša dôkaz, akým mocným liekom môže byť jednoduchá potravina. V proteínových jedlách totiž nie je nič chemické. Napriek tomu sa s nimi dá stratiť aj 10 kg hmotnosti za mesiac bez toho, aby u toho pacient trpel od hladu alebo sa cítil inak obmedzený v každodenných aktivitách.
Krásne, nie? Ktorý iný postup v medicíne je takto efektívny za použitia „obyčajnej“ potraviny? Pomôžem vám s odpoveďou: Žiadny.
MUDr. Miloš Rýc