Tak ako všade, aj v ľudskom organizme platí, že nepriberieme, pokiaľ príjem energie bude v rovnováhe s jej výdajom. Energia sa teda ani tu nestráca a je teda nanajvýš logické, že sa musíme starať nielen o príjem, ale aj výdaj, inými slovami kontrolovať nielen to, čo a koľko toho jeme, ale tiež sa starať o to, koľko toho vydáme.
V praxi to znamená:
-
Zaviesť do svojho programu pravidelnú fyzickú aeróbnu aktivitu, teda najmenej 2 x týždenne sa musíme programovo zapotiť a zadýchať (plávanie, beh, bežky, bicykel, aerobic, atp). Zjazdové lyžovanie, golf, joga ani šach k zvýšeniu energetického výdaja neprispievajú.
-
Trvalo sa vystríhať energeticky bohatých látok, ktoré sú v dnešnej dobe organizmu väčšinou úplne k ničomu, pokiaľ mu vyslovene neškodia (rýchle cukry, živočíšne produkty všetkého druhu, kravské mlieko a produkty z neho, alkohol).
-
Naučiť sa jesť pravidelne 4 x denne, s minimom jedla na noc
-
Navyknúť si jesť polovičné dávky jedál oproti stavu pred redukciou.
-
Uvedomiť si, že potraviny, ktoré sú predmetom masívnych reklamných kampaní, sú zvyčajne zdraviu najmenej prospešné.
Niekoľko praktických rád na obdobie po redukcii telesnej hmotnosti
-
Kúpte si odšťavovač a pripravujte si 1x denne zdravý prírodný džús z ovocia a zeleniny.
-
Všetky potraviny si kupujte v BIO kvalite.
-
Naučte sa čítať obaly a písomné informácie pre používateľov, aby ste vedeli, čo kupujete a jete
-
Mäso z teplokrvných zvierat a produkty z neho prestaňte jesť úplne alebo dôsledne aplikujte radu našich babičiek: Mäsa len málo a iba v nedeľu. Mäso nahraďte sójou a rybami.
-
Z jedálnička úplne eliminujte rýchle cukry a produkty dosladzované cukrom alebo umelými sladidlami. Ak už musíte, zlaďte medom.
-
Obmedzte konzumáciu kravského mlieka a produktov z neho.
-
Obmedzte spotrebu tučných syrov, masla a vyhnite sa na hony všetkému, čo obsahuje hydrogenované (stužené) tuky, nech už výrobcovia na obale sľubujú čokoľvek (margaríny, rastlinné tuky, atď). Naučte sa pravidelne používať kvalitné „panenské“ oleje (získané z prvého lisovania za studena) a tie medzi sebou striedajte (olivový, repkový, orechový, atď).
-
Úplne opustite najškodlivejšie formy tepelnej úpravy jedál (vyprážanie, pečenie, grilovanie). Uprednostnite varenie v pare a marinovanie.
-
Konzumujte pravidelne vlákninu, naklíčené semená a rôzne druhy nesolených orechov.
-
Dávajte prednosť zásadotvorným potravinám (rakovine sa darí v kyslom prostredí!) - figy, fazuľa, špenát, hrozienka, mrkva, uhorka, šaláty, pohánka, ananás, grapefruit, broskyne, hroznové víno, melóny, kokos, sója, marhule, červená väčšina druhov orechov, datle, zemiaky, kel, veľa zrelé banány, atď.
-
Doplnky stravy už nie je potrebné užívať, pokiaľ je vaše stravovanie zdravé a vyvážené. Ako univerzálny zdroj omega kyselín poslúži čerstvé ryby a panenské rastlinné oleje (striedať!). Ako sladidlo poslúži med alebo trstinový cukor.
-
Z alkoholických nápojov je možné tolerovať v rozumnej miere iba víno (resveratrol), ak sme pri jeho konzumácii schopní dodržať zásady „zdravého pitia“: U mužov maximálne 4 dcl za deň, u žien 2 dcl, vždy zásadne s jedlom. Víno musí byť ušľachtilé, kvalitné…Krabicové víno neradíme medzi odporúčané odrody...
-
Fajčenie cigariet nedáva výraznejší zmysel, rovnako ako pitie kávy, aj keď nejakú neresť človek mať musí.
-
Naučte sa pozitívne myslieť a stotožnite sa s pravdou pravdúcou: Cintoríny sú plné nenahraditeľných ľudí.